top of page

Valmistautuminen Laulun aarre - lasten laulukilpailuun 

  • susanna
  • 7.4.
  • 2 min käytetty lukemiseen

Kevään mittaan olen saanut työskennellä viikoittain eri-ikäisten lasten kanssa. Se on valtavan hauskaa! Lapset ovat innokkaita, uteliaita sekä heittäytymiskykyisiä. Eipä siinä, kyllä aikuisetkin osaavat irrotella, mutta lapsilta löytyy usein vielä jokin syvempi, mielikuvituksellisempi taso – usein se yllättää toden teolla minutkin! Lasten kanssa laulutunti soljuu tarinaksi kuin itsestään.

 

Laulutunneilla keskitytään muun muassa hyvään lauluasentoon, hyvin soivaan ääneen, hengitykseen sekä myös musiikin eri piirteisiin:

Mikä on sävellaji, tempo, nuotti tai nuottiavain? Ei ole mitenkään itsestään selvää, että lapsi on kuullut kertosäkeestä tai säkeistöstä. Näitä kaikkia asioita avataan pikkuhiljaa, kerraten ja tutuin esimerkein. Puhumme paljon myös tekstien sisällöistä sekä tulkinnasta. Lapset osaavat kyllä nähdä tekstin taakse, ja tuoda myös oman tarinansa ja tulkintansa lauluun!

 

Tänä keväänä tunneillani on valmistauduttu ja valmentauduttu lempeään Laulun aarre -laulukilpailuun. Laulun aarre -laulukilpailu on Tampereella toista kertaa järjestettävä lasten laulukilpailu, jossa erilaiset lasten laulut ja niiden tulkitsijat pääsevät oikeuksiinsa ja tositoimiin - isolle estradille! Kilpailun semifinaali sekä finaali järjestetään 2–3.5.2025 Tampere-talossa. Tampereen Laulukoulu on mukana yhteistyössä

Pro lasten laulun ja Tampere-talon kanssa kilpailun tuotannossa muiden Tamperelaisten toimijoiden kanssa.

 

Lapset ja heidän vanhempansa ovat tehneet ison työn kotona miettimällä ja pohtimalla kilpailukappaleita. Jokainen semifinalisti on saanut valita oman ikäsarjansa listalta itselleen kaksi laulua, joista toinen lauletaan mahdollisessa finaalissa.  Kaksi muuta laulua ovat kilpailijan itse valitsemia.

 

Tunneilla on myös kuunneltu ja pohdittu edellä mainittuja valittuja kappaleita, sekä kokeiltu erilaisia sävellajeja: Mikä on juuri kullekin laulajalle sopiva sävellaji, missä laulajan ääni soi parhaiten? Mikä tuntuu turvalliselta korkeudelta? Koen, että nämä päätökset ovat yksiä tärkeimpiä, kun valitaan esitys- tai kilpailukappaletta.

 



On ihanaa huomata, että oma laulutyyli ja persoona löytyy lapsilta varhain kuin luonnostaan! ”Tän mä haluan, tätä on kiva laulaa! ” kuulen lapsen suusta, kun oikea laulu on löytynyt. Ja kun aletaan laulaa, silmät oikein syttyvät oikeasta valinnasta.  Niinhän me aikuisetkin usein etsimme, löydämme ja tiedämme juuri meille ja persoonaamme sopivat laulut. Ihanaa, että se taito on jo lapsilla! Opettajan tehtäväksi tulee tukea lapsen päätöstä ja varmistaa että laulu sopii lapsen suuhun niin tekstiltään kuin äänialaltaankin.

 

Kun laulut ja sävellajit on päätetty, on aika alkaa työstää tekstiä, tulkintaa ja fraseerausta. Katsomme yhdessä hankalia paikkoja, laulamme lihasmuistiin kohdat, jotka eivät meinaa asettua kohdilleen, opettelemme tekstin ulkoa – ja lopulta vain nautimme laulamisesta!

Kun kaikki on katsottu, on aika luottaa ja antaa laululle siivet.

 

Kannustan, tuen sekä juttelen myös itse esiintymistilanteesta ja kisapäivän kulusta. Toisia ei jännitä yhtään, toiset hermoilevat enemmän. Monelle esiintymisen ajatteleminen tuo iloista kutinaa sisälle kehoon. Sellaista, missä perhoset lentelevät iloisesti vatsassa hyvää energiaa ja tsemppiä tuoden.

”Kun mua jännittää, se kertoo siitä että tää on mulle tärkeetä. Kun mua jännittää, mää valmistaudun ja pystyn parhaimpaani”. 

 

Kohta iso työ on takana.

Onnea kaikki kilpailuun lähteneet reippaat laulajat: Olette voittajia kaikki!

 

Laulun ja musiikin iloa kilpailupäivään,

 

Toivottelee

Johanna – ope

 

 

 
 
 

Comments


Osoite

Pyhäjärvenkatu 5 A 14 (Klingendahl)
33200 Tampere

Puh: 040 594 4395

Huom! Käynti sekä A-rapusta (esteetön kulku) Hämeenpuistosta että K-rapun kautta sisäpihalta.

Tampereen laulukoulu / Art Formare Oy

Y 3148990-2

toimisto@tampereenlaulukoulu.fi

bottom of page