top of page

Pientä pohdintaa tasosuorituksista

  • susanna
  • 29.3.
  • 2 min käytetty lukemiseen

Meillä Tampereen Laulukoulussa opetusfilosofiamme ja eettiset arvomme korostavat jokaisen oppilaan yksilöllisyyttä ja elinikäisen oppimisen kykyä. Meille on tärkeää, että kykenemme luomaan oppilaillemme edellytykset laulun elinikäiselle harrastamiselle.  Se on myös yksi Opetushallituksen Taiteen perusopetukselle määrittelemistä tehtävistä.


Jokainen edistyy omaan tahtiinsa ja omien tavoitteidensa mukaan. Me laulunopettajat pyrimme etsimään jokaiselle oppilaalle sellaiset opetustavat ja tavoitteet, että valmiuksiltaan erilaiset oppilaat tuntevat edistyvänsä omien taitojensa kehittämisessä.


Mistä sitten tietää, että taidot kehittyvät? Monesti se onkin hitusen hankalaa itse huomata, sillä taidot eivät kehity lineaarisesti laulutunti toisensa perään, vaan enemmänkin vaiheittaisena prosessina, joka ei aina edisty niin nopeasti kuin oppilas haluaisi.  Ja joskus on vain hankala uskoa, vaikka opettajakin tunnilla korostaisi edistystä tapahtuneen.


Lauluopinnoissa edistymisen arviointiin voi ottaa avuksi myös tasosuoritukset eli näytöt, joiden kuvaukset ja sisällöt olemme Tampereen Laulukoululla vastikään päivittäneet. Arviointikriteerit perustuvat OPH:n ohjeistukseen taiteen perusopetuksen yleisistä kriteereistä eli voit olla tasosuoritusta tehdessäsi varma, että se on vertailukelpoinen muiden taiteen perusopetusta antavien oppilaitosten tasosuoritusten kanssa. Me kutsumme niitä kuitenkin mieluummin näytöiksi, sillä kyseessähän on nimenomaan oppilaan kehityksen näyttäminen muillekin kuin omalle opettajalle.


Olemme antaneet näytöille iskevät nimet:


Rytmimusiikin puolella ne ovat Laulun Taika 1/3, Laulun Hurma 2/3 ja Laulun Voima 3/3.

Klassisen laulun puolella nimitykset ovat Laulun Kutsu 1/3, Laulun Polte 2/3 Laulun Liekki 3/3.


Edistymistä tarkastellaan näytöissä paitsi ohjelmiston sujuvan osaamisen kautta myös sen pohjalta, miten oppilas on kehittynyt taidoissaan harjoitella opettajan antamien ohjeiden mukaisesti ja oppinut kehittämään äänenkäyttönsä perustekniikkaa sekä sitä, kuinka oppilas on kehittynyt esittämisessä, ilmaisussa ja musiikin hahmottamisessa.


Näyttöä varten oppilas harjoittaa opettajansa kanssa esitettävän ohjelman ja saa harjoitella sitä myös pianistin kanssa ennen näyttöä. Näytöstä oppilas saa palautteen paitsi omalta opettajaltaan myös sensorilta. Palaute annetaan edelleen kehittymisen tueksi rakentavalla ja positiivisella otteella ja vaikka oppilas saa palautetta monin tavoin ja monenlaisissa tilanteissa, kuten esiintymisissä / konserteissa / työpajoissa sekä opetustilanteissa, on näytöstä saatu palaute toki syvällisempää ja laajempaa kuin muutoin. Jos siis innostut ajatuksesta osoittaa edistymistä lauluharrastuksessasi, niin juttele rohkeasti oman opettajasi kanssa ja heittäydy laulun taikaan ja hurmaan, koe voima, vastaa kutsuun ja tunne polte. Näytä osaamistasi ja tähtää tavoitteisiin Tampereen Laulukoulun tasosuoritusten avulla.


Lauluterveisin Anu



 
 
 

Opmerkingen


Osoite

Pyhäjärvenkatu 5 A 14 (Klingendahl)
33200 Tampere

Puh: 040 594 4395

Huom! Käynti sekä A-rapusta (esteetön kulku) Hämeenpuistosta että K-rapun kautta sisäpihalta.

Tampereen laulukoulu / Art Formare Oy

Y 3148990-2

toimisto@tampereenlaulukoulu.fi

bottom of page